Forum OIOH w szpitalu przy AM w Warszawie Strona Główna OIOH w szpitalu przy AM w Warszawie
Forum dotyczące opieki hematologicznej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dania mięsne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum OIOH w szpitalu przy AM w Warszawie Strona Główna -> KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anti




Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 20:05, 13 Lut 2007    Temat postu: Dania mięsne

Lasagne

Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego,
- dwie czerwone papryki,
- trzy cebule,
- czosnek (parę ząbków),
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
- pieprz,
- słodka papryka w proszku (troszeczkę),
- sól,
- szklanka przegotowanej wody,
- olej do smażenia,
- oregano i bazylia,
- pudełko lasagne,
- 30 dag sera żółtego.

Na sos beszamelowy potrzebujemy:
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła,
- niecały litr mleka,
- sól.

Jak przyrządzić?
Paprykę kroimy w paseczki, a cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy. Następnie uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy się do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazyli. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy do nich mięso mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu pomidorowego i szklankę wody, ten naturalny sosik dusimy jeszcze przez około 15 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy zawrze, wrzucamy po pięc sztuk lasagne do osolonego wrzątku na 4 minutki, musimy pamiętać też o przygotowaniu sosu beszamelowo-serowego: 4 łyżki masła topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy zasmażkę, następnie po trochu dolewamy zimnego mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy ok. 100g sera żółtego. Przygotowujemy sobie wąską blachę(taką na makowiec), smarujemy ją masłem, wlewamy trochę sosu beszamelowego na spód i kładziemy płatki lasagne, następnie dajemy sos mięsny i znowu płatki lasagne, płatki polewamy beszamelem, powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być płatki lasagne, beszamel i starkowany ser żółty. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Titor




Dołączył: 02 Maj 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:21, 24 Lip 2007    Temat postu:

Ostatnio zrobiłem danie mięsne i bardzo mi smakowało, ale kumpel na drugi dzień chorował. Smile czy Sad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum OIOH w szpitalu przy AM w Warszawie Strona Główna -> KULINARIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin